Netflixing

Netflixing

I Norge i dag bruker over halvparten av unge nordmenn (20 til 29 år) Netflix som en streaming tjeneste for film og TV-serier. Good or Bad? 

Netflixing

Netflix kapret fort markedet med deres super enkle idé: “Gi folket god underholdning, slik de selv ønsker å konsumere det, når som helst og på hvilken som helst digital enhet”. 

Netflix ble lansert i Norge i oktober 2012 og har siden blitt mer og mer populært hos norske forbrukere. Dette har mye med tidspunktet på lanseringen mener kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen, Marte Ottemo. 

De har truffet på både innhold og pris – Marthe Ottemo

Som pionerer innen strømmetjenester, har Netflix vokst til å bli en av de største filmdistributørene på markedet. I 2015 viser Netflix sin årlige rapport (PDF) til 75 millioner brukere spredt ut over 190 land som nyter over 125 millioner timer med TV-serier og filmtitting hver dag.

I Norge er det vanskelig å fastslå eksakt hvor mange som bruker Netflix, men i en undersøkelse fra 2014 viste det seg at over halvparten av unge nordmenn hadde tilgang til strømmetjenesten.

You choose 

Her til lands har Netflix et utvalg på over 2000 egenproduserte og kjøpte filmer og TV-serier. Dermed noe for en hver smak. Dette viser også at Netflix ønsker å gi deres brukere et godt tilbud.

Her kan du se hele listen over det norske tilbudet.

Ved å samle inn Big Data om brukerene sine, har Netflix klart å finne ut hva, når og hvor vi ser på filmer og TV-serier. Denne informasjonen brukes så for å skape eget innhold på strømmetjenesten. Netflix Original series.

Man kan med dette trygt si at Netflix kjenner sin kundebase veldig godt og det skal ikke mye til før vi som seere blir hekta.

Når man har gode solide tilbud, vil folk bruke det – Olav Torvund, tidligere professor ved Universitetet i Oslo

Hooked?

Netflix - liste over hvor du ble hekta

Liste over “hekte episodene”

Vi har alle vært der. Sett en hel sesong på en dag eller 4 sesonger i løpet av forkjølelse. Det er lett å bli hekta og når Netflix gjør det så enkelt for deg ved å sette på neste episode uten at du trenger å gjøre noe, kan du ikke gjøre annet enn å høre på Netflix og se videre.

Netflix bruker brukerdata for å få oss hekta. De har funnet den “hektende episoden”. Netflix vet hvilken episode vi blir hektet på, men enda ikke hvorfor. Det er nemlig ikke  noen spesifikk hendelse i episoden som får brukeren hekta, men Netflix sier at det er spesifikke episoder i sesongen som avgjør om seeren fullfører hele serien.

I følge Netflix klarer denne episoden å holde på 70 % av seerne gjennom resten av sesongen. Det som også viser seg å være interessant er at denne “hektende episoden” dukker ikke opp på samme tid i alle serier.

Serier som blant annet ‘Breaking Bad’ og ‘The Walking Dead’ har seerne på kroken allerede i 2. episode, mens ‘Arrow’ og ‘How I Met Your Mother’ hekter seeren i 8. episode.

Vi nordmenn derimot, er litt vanskeligere å få hektet. I følge undersøkelser bruker vi av ukjent grunn en til to episoder lenger på å bli hekta.

Netflix does not play ball

Dessverre har det seg slik at vi i Norge ikke får tilgang på hele det gigantiske lageret av film og TV-serier Netflix eier. Noe som gjør at filmtilbudet på den norske utgaven er ganske forskjellig fra strømmetjenesten sitt hjemland, USA.

Mange brukere irriterer seg over dette faktumet og har funnet flere alternative løsninger for å få tak i godbitene fra den andre siden av Atlanterhavet. Ved å bruke tjenester som gjemmer IP-adressen får vi her i lille Norge amerikansk innhold på våre skjermer.

Dette er noe Netflix ikke aksepterer. I desember 2014 bestemte derfor Netflix seg for å blokkere brukere som bruker disse tjenestene. Slik blokkering er foreløpig kun i testfasen, men kan snart bli slutten på amerikansk Netflix i Norge. Konsekvensene kommer til å bli mye verre mener Van der Pelt, TorGuard.

Desember 2015 strammet de opp enda mer og forbydde bruken av proxy-server som fjerner blokkeringer til innhold i andre land. Flere forbrukere truet med å si opp abonnementet og ta pengene sine andre steder. Fikk de ikke tilgang på alt innholdet, fikk ikke Netflix tilgang på deres penger.

On the download

Selv med litt krangling med forbrukerne har Netflix vært med på å redusere ulovlig nedlastning. Fra 2008 til 2012 har undersøkelser vist en drastisk nedgang. Mye av dette er, i følge Ipsos MMI, takket være Netflix og andre online streaming tjenester. I 2008 lastet vi nordmenn ned omlag 125 millioner filmer og 135 millioner TV-serier ulovlig. Tallene i Ipsos MMI sin undersøkelse (2013) viste da at reduksjonen på ulovlig nedlastning i 2012 var på nesten 50 %.

Piratkopiering i Norge etter Netflix

Omlag 400 000 strømmer TV ulovlig her i Norden. I 2015 brukte 12 % av Norges befolkning videotjenester med piratkopiert innhold for å se film eller TV-serier. Popcorn Time er en av de største ulovlige strømmetjenestene som brukes i Norge.

Lanseringen av Netflix og andre strømmetjenester har vært med på å halvere ulovlig nedlastning. Den eneste som roper “varsko” i skogen, er den tradisjonelle TV-boksen bakerst i skapet.

Hello, it’s me. Television

Hei, kjære TV. Du jeg vokste opp foran på 90-tallet.

Jeg hører du har det vondt.

For nå er det sånn at min generasjon ikke ser så mye på TV lengre. 41 % av oss mellom 20 29 år har abonnent på minst én strømmetjeneste, hvorav 74 % disse igjen abonnerer på Netflix. Derfor har vi ikke så mye bruk for den tradisjonelle TV-tittingen. Vi bruker TV, men bare for alt mulig annet (PDF).

Vi har sluttet å forholde oss til TV-kanaler og deres sendeskjema. Netflix har gjort det enklere for oss å se det vi vil. Netflix er der for oss, når vi vil og hvor vi vil. Fordi, når vi kan “binge-watche” i sengen eller se på Kevin Spacey når vi ligger i badekaret, så gjør vi det. Vi vil ikke vente til TV3 har maraton på ‘Modern Family’. Fremtiden er her, det er bare å henge med.

In five years. If you run you business in the same way as you do now, you’re going to be out of business – Philip Kotler.

Om noen år er det kanskje Netflix som er inkludert i husleien fremfor vanlig kabel-TV.