Tenk på teksten

Tenk på Teksten

Internett + tekst = kjærlighet.

Dette er ikke akkurat sant, men det kan bli det. Det er vanskeligere å lese tekst på skjerm enn det er det er ellers. Her er noen tips om hvordan å forbedre ditt nettsted

Tenk på teksten

Etter et foredrag av tekstdoktor Christine Calvert  har jeg lært at det er viktig å ha en lesbar nettside. Om nettsiden er plagsom eller vanskelig å lese, er det heller ingen som orker å gjøre det. Dette gjelder spesielt for dyslektikere. Det er derfor viktig å tenke over hvilke steg man tar når man skriver for nettet.

Baklyset på skjermer irriterer øynene våre. Når man skriver for nettet er det derfor greit å komme til poenget fort. Strukturer teksten som en omvendt pyramide. Konklusjonen kommer først. Tekstens viktighet synker med lese retningen.

Å gjøre nettsiden enkel å lese kan gjøres ved å fullføre noen få sjekkpunkter.

 1. Tekstfont
 2. Farge
 3. Bokstavavstand
 4. Linjeavstand 1,5
 5. Fontstørrelse
 6. Tydelig differanse på bokstaver
 7. fetkursiv, understreket

Tenk på hvem du skriver for. Å visualisere en person å “skrive til” kan gjøre det lettere å gjøre nettsiden brukervennlig.

Andre tips:

 • Fremhev nøkkelord
 • Del teksten opp i punktvise avsnitt
 • Kombinasjonen av begge gir den beste brukervennligheten.
 • Luftige avsnitt

Tekstfont

Bruk sans-serif fonter. Altså fonter som ikke har seriffer, se eksemplet under.

Forskjellen mellom serif og sans-serif tekst

Forskjellen mellom serif og sans-serif

De beste fontene for å øke brukervennlighet for dyslektikere er:

 • Arial
 • Helvetica
 • Verdana
 • Courier
 • Computer Modern Unicode

Farge

Når man leser på nett er det vanskelig å lese lys tekst. Bruk sort tekst på lys bakgrunn. Det er det beste alternativet. Grå tekst gjør det vanskelig å lese. Færre farger gir et sterkere budskap.

svart tekst på hvit bakgrunn vs. hvit tekst på svart bakgrunn (https://johndjameson.com/blog/guidelines-for-letterspacing-type/)

Eksempel på svart tekst på hvit bakgrunn vs. hvit tekst på svart bakgrunn

Bokstavavstand

Bokstav avstand er veldig viktig for brukervennlighet. Det er make or break for å videreformidle riktig budskap. Ta en titt på eksemplet nedenfor. Teksten i bildet til venstre kan fort mistolkes, mens teksten i det høyre bildet er litt mer tydelig.

Til venstre er det originale bildet og det til høyre er retusjert.

Eksempel på dårlig og god bokstav avstand i tekst

Eksempel på dårlig og god bokstavavstand

Linjeavstand

Linjeavstand burde være minst 1.5. Linjeavstand 1.5  gjør teksten luftig og gjør det lettere å lese. Dette gjelder spesielt for dyslektikere. Med luft mellom linjene hopper ikke teksten så mye rundt.  Når man bruker 1.0 i linjeavstand kan det være vanskelig for leseren å lese det som står.

Dermed stå i fare for å gi opp med å prøve og ikke lese innlegget i det hele tatt. Teksten blir veldig kompakt og blir slitsom å lese. Hvis man i tillegg velger å se bort i fra de andre punktene nevnt i dette innlegget vil nettsiden bli nesten umulig å lese.

Eksempel på bruk av linjeavstand i tekst

Eksempel på bruk av linjeavstand

Fontstørrelse

Fontstørrelse burde være mellom 12 og 14 punkt. Større fontstørrelser gjør det lett å scanne innholdet. Dermed kan leser fort få et overblikk over innlegget og fortere bestemme om innlegget er relevant for dem.

Tydelig differanse på bokstaver

For dyslektikere er dette et veldig viktig punkt. For dyslektikere er det vanskelig å skille mellom forskjellige bokstaver. Det er derfor viktig å velge en font som skiller bokstavene. Spesielt p og q, og b og d.

Tydelig differanse på bokstaver i tekst

Tydelig differanse på bokstaver

Font forvrengninger

Tekst i kursiv øker fiksering tid for dyslektikere. På nettsider blir tekst i kursiv kuttet opp og blir seende pikselert ut. Understreket tekst kan lett forvirres med en lenke. Noe vi ønsker å trykke på. Fet tekst kan være bra, men lønner seg for å fremheve nøkkelord i teksten (se under).

Mange store bokstaver  gjør det vanskelig å lese. VI BRUKER MER TID PÅ STORE BOKSTAVER. I tillegg til at “leserstemmen” inni hodene våre ikke klarer å la være å skrike.

Nøkkelord

Fremhev nøkkelordene i teksten din. Dette gjør det ikke bare lettere for dyslektikere, men også andre som leser nettsiden din. Det gjør at det blir lett å få oversikt over hva du som skriver ønsker å formidle.

Punktvise avsnitt

Hjernen vår elsker lister. Å ramse opp informasjon ved hjelp av punktvise avsnitt kan man

 1. Få frem budskapet enkelt
 2. Gjør det oversiktlig
 3. Øker brukervennlighet med 47 %

Luftige avsnitt

Mye luft gjør det lettere å lese. Vi fokuserer på avsnitt som ser luftigere ut. De blir oppfattet som lettleste, og det liker vi. Lesere tiltrekkes til ting som ser lette ut. Derfor kan det være smart å ha korte og konsise avsnitt med mye luft.

 

Nedenfor ser du en kort film om de beste endringspunktene for forbedring av nettside for dyslektikere.

 

For videre lesing anbefaler jeg boken Skriv for nettet: kort og godt  av Christina Calvert.