‘AMP’ up your speed

'AMP' up your speed

Accelerated Mobile Pages (AMP) er en ny måte å sikre lynraskt og enkelt fremvisning av nettsteder på mobil. Dette ved bruk av Google AMP Cache, AMP JavaScript. Så raskt, at det blir momentant.

Hva er AMP?

AMP prosjektet var lansert oktober 2015 med støtte fra Google, Twitter, WordPress, m.v. Ideen kom frem gjennom en diskusjon mellom publiserings- og teknologibedrifter om det å forbedre mobilens økosystem, veien fra distributør til kunde. For alle parter. Utgivere, nettsteder, kreatører, og brukere!

AMP drar nytte av ulike tilnærmingsmåter som prioriterer hastighet for å gi en bedre brukeropplevelse. Målet er å gi en felles kjerne som fungerer på tvers av platformer og applikasjoner for å oppnå best mulig lastetid.

AMP er ren HTML med kun noen få restriksjoner og ekstra elementer.  Den største forskjellen i et AMP dokument er at noen elementer, som bilder, er erstattet med tilpassede elementer. Dette er takket være AMP Javascript (AMP JS), et bibliotek av egendefinerte koder for å øke hastigheten. Det skjer på grunn av to ting:

  1. AMP JS får full kontroll over hele opplastningskjeden. Hva som skal prioriteres først og hva som kan nedprioriteres ved opplasting.
  2. AMP JS får de eksakte målene til elementene og kan dermed forhåndslaste, eller cacher, nettstedet. Denne formen for caching skjer gjennom Google AMP Cache og gjør at de ulike platformene lett kan gjenspeile eller laste ned cachen. Dette forhindrer at nettsiden blir lastet opp halvveis for så å ‘hoppe rundt’ etterhvert som artikler eller bilder lastes inn.

Hvorfor skal vi bruke AMP?

I den teknologiske verden vi lever i i dag skal det lite til før vi mister fokus. Vi har fått dårligere konsentrasjonsevne enn gullfisken. Dette har også gjort at vi er blitt mindre tålmodige.

Synet av ordet “laster” kan får mange til å føle på irritasjon. Det ordet representerer noe vi mennesker blir mest irritert over. Venting. For vi venter. Vi venter på bussen, venter i kø, vi venter til og med på at PC’en skal starte. Dette gjør oss irritert. Vi føler vi kaster bort tiden vår. Den som er så dyrebar.

Waiting is a waste of time even if it’s waiting for your computer to boot up – Professor Philip Zimbardo

Vi vil at ting skal skje raskt. Dette gjelder selvfølgelig like mye, om ikke mer, når vi er på mobilen. I 2015 var smarttelefonen den mest brukte enheten for ‘surfing’ på internett. Google gjorde en undersøkelse om hva som var viktig for mobilbrukere. Noen av funnene var blant annet at nettsiden måtte være mobilvennlig og ikke minst laste hurtig.

En annen studie viste at 40 % av brukere velger å forlate en nettside etter 3 sekunder med venting.  I samme undersøkelse fant de ut at en forsinkelse på 1 sekund kan resultere til 7 % færre konverteringer.

Se for deg dette: En bruker klikker på en artikkel som virker veldig interessant. Siden begynner å laste. Spenningen øker jo lenger brukeren venter (kun 20 % vil vente lenger enn 20 sekunder). Det neste som vises på skjermen er en annonse for et produkt du ikke har noen interesse for. Det skjer da en av to ting:

  1. Brukeren blir så irritert stenger siden. Dette er en ‘tap-tap’ situasjon. Brukeren fikk ikke lest artikkelen og avsender fikk ikke videreformidlet budskapet som var i artikkelen.
    eller
  2. Brukeren installerer en AdBlocker. En Adblocker kan være gunstig for brukeren, men ikke for distributøren av nettsteder med gratis innhold. Noen nettsteder er avhengig av annonser for å kunne få betaling for det innholdet. Som blant annet VGTV (bildet nedenfor).

 

Nettsteder legger på disse funksjonene for å prøve å øke inntjeningen til siden og derav tiltrekke seg flere lesere. For å holde nettsiden gående. Dette gjør da at nettsteder, som VGTV, må velge mellom brukeropplevelse og inntjeningen av lesere. Men med AMP trenger man ikke velge.

On an AMP page content is always King and user experience is Queen. No compromises. – Paul Bakaus, Computer Software Google

Fordelene med AMP

  1. Hurtighet. Forbrukere elsker raske nettsteder. Er ditt nettsted raskt, vil de elske det. Ved å være 100 % sikker på at ditt nettsted levere lynraskt, kan du garantere brukerne dine det. Forbruker blir fornøyd, nettstedet er fornøyd fordi forbruker er fornøyd og utgiver er fornøyd fordi de får videreformidlet flere artikler o.l.
  2. Krysspublisering. AMP handler ikke bare om hurtighet og brukerens ytelse. Det handler også om at utgivere kan formidle sine budskap og artikler over alt på nettet. På tvers av platformer og applikasjoner.

Accelerated Mobile Pages vil kort og godt  forhåndslagre informasjonen ditt nettsted tilbyr i Google AMP Cache. Dette fører til en bedre resulterende side, og økt publikumsytelse.

Interessant?

AMP tar ikke lang tid å implementere inn i nettsiden. For Wordpress brukere er veien til Accelerated Mobile Pages veldig kort. WordPress har nemlig  lansert en PlugIn. I tillegg har AMP Project laget en guide over hvordan å lage din første AMP Page.